Πρωταγωνιστής, το μάρμαρο!

Πρωταγωνιστής, το μάρμαρο!

Πρωταγωνιστής, το μάρμαρο!

line

Ένα ακατέργαστο υλικό, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της τέχνης και της αισθητικής στην Ελλάδα, θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εικαστική έκθεση με τίτλο “Contemporary Marble Sculpture”, που θα φιλοξενήσει το Hilton Αθηνών από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2010. Δύο γλύπτες, που ζούν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ο Τήνιος Δημήτρης Σκαλκώτος και ο Γερμανός Ingbert Brunk, θα παρουσιάσουν τα έργα τους από μάρμαρο στο ευρύχωρο και φωτεινό lobby του ξενοδοχείου σε επιμέλεια της καταξιωμένης Βελγίδας ιστορικού τέχνης Els Hanappe.

Οι δύο γλύπτες εμπνέονται από το ελληνικό μάρμαρο, που αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως για τη διαύγεια και την καθαρότητά του. Ιδιαίτερα το πεντελικό μάρμαρο, υπήρξε το ιδανικό μέσο για την καλλιτεχνική έκφραση του κλασικού ελληνικού πολιτισμού και στα χέρια των γλυπτών του, αυτό το άκαμπτο υλικό αποκτούσε πλαστικότητα και ζωή, κίνηση και ψυχή. Οι γλύπτες της Κλασικής εποχής είναι παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους κι επηρέασαν σημαντικά τους γλύπτες της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου καθώς και της Αναγέννησης. Εξιδανίκευσαν το ανθρώπινο σώμα αγγίζοντας τη τελειότητα. Δεδομένης αυτής της κληρονομιάς, πώς μπορεί κάποιος να προσεγγίσει το μάρμαρο με νέους τρόπους και ν’ ανταποκριθεί σε μια πιο σύγχρονη γλώσσα;

O Ingbert Brunk και ο Δημήτρης Σκαλκώτος αναλαμβάνουν την πρόκληση να δημιουργήσουν τη δική τους σύγχρονη διάλεκτο. Ο πρώτος πήγε για διακοπές στη Νάξο πριν από 30 χρόνια κι ερωτεύτηκε την ποιότητα του ντόπιου μαρμάρου. Από τότε δεν έχει φύγει από το νησί. Παίζοντας με τις φυσικές και έγχρωμες επιστρώσεις του μαρμάρου καταλήγει σ’ ένα γραφικό αποτέλεσμα που θυμίζει ζωγραφιά. Ο Σκαλκώτος προκαλεί τα προφανή χαρακτηριστικά του μαρμάρου, για να εκπλήξει τον θεατή με λεπτές αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις: μία διακριτική τομή σε μια βαριά πλάκα μαρμάρου, σκαλισμένα γράμματα και λέξεις κλπ. Στα γλυπτά του, η τέχνη της γλυπτικής μεταφράζεται σε “τρισδιάστατη γλώσσα”, δηλαδή σε μια ικανότητα επικοινωνίας μέσα από ένα υλικό που έρχεται στο παρόν από τα βάθη των αιώνων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210-7281230.

Λίγα λόγια για την Els Hanappe, επιμελήτρια της έκθεσης:

Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου. Από το 1995 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διευθύνει το ITYS, μία ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπεύει να συνδυάζει την τέχνη με την σκέψη. Έως σήμερα, το ITYS έχει οργανώσει δύο ομαδικές εκθέσεις σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ - Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας: “Επιλεκτική Γνώση” (2008) και “Βλάσης Κανιάρης, In Contrapunto” (2009). Το 2008 εγκαινίασε ένα δημιουργικό διαχειριστικό γραφείο, συνδυάζοντας την τέχνη με τον ιδιωτικό κόσμο, το οποίο οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία ενός καινούριου εμπορικού χώρου στην Γλυφάδα, του SIAKOS.HANAPPE – House of Art – ο οποίος λειτουργεί ως χώρος σύγχρονης τέχνης, συνδυάζοντας περιοδικές εκθέσεις και εναλλασσόμενες συνθέσεις έργων τέχνης με αντίκες και αντικείμενα τέχνης. Τον Φεβρουάριο του 2010, η Hanappe επιμελήθηκε την έκθεση ζωγραφικής “Ταξίδι στην Αρκαδία” στο Hilton Αθηνών.

line

Hilton Αθηνών Βασιλίσσης Σοφίας 46 Αθήνα, 11528, Greece Τηλέφωνο: 210 7281000